Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop: Uluslararası kurumlar çalışmıyor
Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan uluslararası platform MIKTA’nın ‘Uluslararası Sistem Reformu: Adalet, Çoğulculuk ve Kapsayıcılık’ başlıklı 8. Parlamento Başkanları Konferansı’nın ilk oturumu gerçekleştirildi.
Oturuma Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop başkanlık etti.
Meclis Başkanı Şentop, konferansın açılış konuşmasında liderleri İstanbul’da ağırlamaktan onur duyduğunu belirtti.
“BM’nin yapısını değiştirmek şart”
Mustafa Şentop burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar önce ‘Dünya Beşten Büyüktür’ sloganıyla dikkat çektiği kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu özellikle BM Güvenlik’in yapısının değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Konsey. Günümüzde hemen hemen tüm ülkeleri ilgilendiren sıkıntılarda bir avuç ülkenin karar alması, tüm insanlığın barışçıl ve müreffeh bir yaşam fikrini bu ülkelerin ulusal çıkarlarına feda etmesi artık kabul edilebilir ve sürdürülemez. başkanlarının kişisel hırsları.
“Uluslararası kuruluşlar beklenen katkıyı sağlayamıyor”
Soğuk Savaş sonrası başlayan uluslararası ortamda iyimser havanın tamamen dağıldığını söyleyen Şentop, şunları kaydetti:
Terör örgütleri etkisini artırdı, çatışma ve çatışmalar arttı, büyük çaplı savaşlar çıktı. Üstelik hızla küreselleşen dünyada hiçbir çatışma, çatışma, ekonomik veya sosyal olayın sonu belli olmaz ve küresel ölçekte sonuçları olan bu olaylar zaman zaman ülkelerimizdeki en küçük yerleşim yerlerindeki insanları bile etkiler. Bu nedenle küresel barış ve istikrarın sağlanması hepimiz için büyük değer taşımaktadır. Ancak gelinen noktada uluslararası hukukun araçları olarak kurulan uluslararası kurumlar işlememekte ve küresel barış ve istikrara beklenen katkıları sağlayamamaktadır.
“Sistem değişmedi”
Birleşmiş Milletler’in 1945 yılında dünyayı yeni topyekun savaşlardan korumak için kurulduğunu hatırlatan Şentop, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Ancak uluslararası ortamdaki tüm değişimlere rağmen uluslararası hukukun en değerli dayanağı olan bu kurum, eski güç istikrarına kıyasla kurulan karar alma mekanizmalarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Aradan geçen 78 yılda dünya hızlı bir dönüşüm geçirdi, yeni tehditler ve meydan okumalar ortaya çıktı, uluslararası güç istikrarı değişti, iki kutuplu dünya çağı sona erdi, kazananların ve kazananların istikrarına göre formüle edilen uluslararası sistem ikinci dünya savaşının kaybedenleri ve buna göre işleyenler değişmedi.
“İsrail uluslararası hukuku her şekilde çiğniyor”
Şentop, BM Güvenlik Konseyi’nin işlevsizliklerle doğmuş ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir sistem olduğunu belirtti.
Küresel barış ve istikrarın korunmasını bazı ülke ve ülkelerin siyasi çıkarlarına bağlayan BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkı gibi anti-demokratik prosedürler nedeniyle işlevsizliklerle doğan bu sistem ilk kurulduğu zamanlarda dahi işlevsiz kalmıştır. uluslararası hukuku güçlünün hukukuna dönüştürmek günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Kalın çizgilerle altı çizilmelidir. Ülkeler arası sistemde reform ihtiyacı son birkaç yılın sorunu değil. 90’lı yıllarda Bosna’da yaşanan soykırım, mevcut uluslararası sistem için unutulmayacak bir yüz karasıdır. Yine aynı yıllarda Ruanda’da yaşanan soykırımı sadece küresel barış ve istikrarın tesis edilmesinden sorumlu kurumlar izlemiş ve bu durum başta BM olmak üzere uluslararası toplumun raporuna kaydedilmiştir. Irak işgal edildiğinde, uluslararası kurumlar Suriye’deki iç savaşta yine başarısız oldu ve yüz binlerce kişinin ölümünü sadece uluslararası toplum izledi. Uluslararası toplum için bir başka yüz karası da elbette Filistin’in on yıllardır süren işgalidir. Filistin’de siviller öldürülüyor, İsrail uluslararası hukuku her konuda çiğniyor.
“Liderlerin kişisel hırslarına kurban edilmesi kabul edilemez”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Dünya 5’ten büyüktür”Kendisine sözünü hatırlatan Şentop, konuşmasını şöyle tamamladı:
Bu noktada umut verici olan, mevcut sistemde avantajlı durumda olan ve barış ve istikrarı veto etme hakkına sahip olan bazı ülkelerin de kapsamlı bir reform ihtiyacını dile getirmesidir ki Sayın Cumhurbaşkanımız bunu ifade etmektedirler. Güvenlik Konseyi’nin yapısının değiştirilmesi elzemdir. Hemen hemen tüm ülkeleri ilgilendiren sorunlarda bir avuç ülkenin karar vermesi, tüm insanlığın barışçıl ve müreffeh bir yaşam fikrini bu ülkelerin ulusal çıkarlarına ve kişisel hırslarına kurban etmesi artık kabul edilebilir ve sürdürülemez. liderlerinin.