Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Şanlıurfa’da konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Depremden etkilenen vatandaşlarımızın ilk etapta 3 ay süreyle ihtiyaçları olacak un, pirinç, mercimek, ayçiçek yağı, fındık, kuru üzüm ve benzeri gıda maddeleri Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından karşılanacak. TMO) ilgili kurumlar aracılığıyla.” söz konusu.
Şanlıurfa Valiliği’ndeki AFAD Uyum Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmenin ardından Bakan Kirişci, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha yaşadığını ifade eden Kirişci, kısa sürede zorlukların üstesinden gelmeye çalışacaklarını söyledi.
Kirişci, depremde hasar gören il sayısının 11’e çıktığını hatırlatarak, depremin Sivas’ın Gürün ilçesinde de bir miktar hasara yol açtığını belirlediklerini hatırlatarak, ülke nüfusunun yüzde 17’sine tekabül eden 13,5 milyon insanı etkileyen depremin etkili olduğunu bildirdi. , bu geniş coğrafyada, Türkiye geneline yayılmıştır. hissettiğini söyledi
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremin ilk gününden itibaren bölgede olduklarını belirten Kirişci, bugün itibariyle bakanlığa bağlı 13 bin 590 işçinin sahada olduğunu, 4 bin 795 iş makinesinin sahada olduğunu söyledi. ve ekipmanlar da çalışmaları desteklemiştir.
Hayvansal üretimin hiçbir şekilde aksamasını istemediklerini vurgulayan Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu kapsamda özellikle 13 bin 196 ton yem dağıttık, 1.5 milyar liralık yem takviyesinde de yer alacağımızı belirtmek isterim. 4 bin 399 adet hayvan çadırı dağıttık. Orman Genel Müdürlüğümüz dağıttı. Isınma amaçlı 41.734 ton yakacak odun.Elektrikle ilgili alt yapılarının zarar gördüğü bazı bölgelerimiz olduğu için vatandaşlarımızın açıkta ve ısıtmasız bırakılmaması için tarımı aksatmamak adına 8 bin 547 ton süt topladık. üretmek ve üreticilerimizin yanında olduğumuzu göstermek için bir temel oluşturduk. 24 bin 432 koli ilaçtan oluşan veteriner tıbbi eserler, hayvanlarının sağlığı için kullanılmak üzere vatandaşlarımıza dağıtıldı. İnşallah çiftçilerimizin yanında ve yanında olmaya devam edeceğiz.”
“Asıl amacımız üretim zincirini bozmamak”
Bakanlığın üreticiye destek olma çabalarını anlatan Kirişci, şunları söyledi:
“Vatandaşlarımız ‘Ben bu hayvanlara bakamıyorum’ deyince TİGEM olarak bu hayvanların bakımını üstlendik. Kesif ve kaba yem ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Seyyar veteriner klinikleri kuruyoruz. Sokak hayvanlarının sağlığı için.Çünkü onlar hem insani hem de İslami olarak bizim görevimiz.Canımız tarlamızda.AFAD gruplarıyla bu hayvanlar için 50 bin ton mama dağıtıyoruz.Depremde zarar gören işletme ve hayvanları belirliyoruz. • Depremde telef olan sığır, küçükbaş hayvan gibi hayvanlar özellikle bu tespitler sayesinde kümes hayvanları aynı formda ve arılı kovan tespiti yapılıyor örneğin.Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra onları ücretsiz olarak karşılayacağız. Bunları yine bizzat vatandaşlarımıza sunacağız.Tekrar söylüyorum.Asıl amacımız üretim zincirini kırmamak, üretim zinciri aksatmasın, Türkiye’de bu sıkıntıları yaşayan vatandaşlarımıza derman olalım. kırsal kesim. Ben. Bu ülkenin gıda güvenliği konusunda en ufak bir sıkıntısı olmasın, gıdasız kalmasın diye üretmeye devam etsinler.”
Kirişci, depremden etkilenen 11 ilde 1,5 milyon arı kovanının acil şeker ihtiyacının Türk Şeker’den karşılandığını belirterek, ÇKS güncellemesi için kayıtların 8 Mayıs’a kadar uzatıldığını hatırlattı.
Bakan Kirişci, TMO’nun afet bölgesinde kota ve cinsiyet ayrımı yapmadan hububat ve bakliyat alımlarına devam edeceğini açıklayarak, deprem bölgesindeki çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye olan sübvansiyonlu kredi borçlarının 1 yıl ertelendiğini hatırlattı.
Kirişci, ilk etapta depremden etkilenen kırsal kesimde 70 bin köy evinin yapılacağına dikkati çekerek, dünyaya örnek olacak yerleşim birimlerinin inşa edileceğini söyledi.
“11 maddede destek ödemeleri bugün yapılmaya başlandı”
81 ile 11 maddede destek ödemelerinin bugün itibarıyla yapılmaya başlandığını hatırlatan Kirişci, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu kapsamda bugün itibariyle 2 milyon 520 bin 567 çiftçimizin hesabına toplam 13 milyar 836 milyon 6 bin 715 TL yatırdık. Kendilerine hayırlı, bereketli ve bol kazançlar diliyoruz. Harcamalarını temenni ediyorum. Peki afet bölgesindeki illere mazot ve gübre desteği nakde çevrilecek Bildiğiniz üzere biz Bakanlık olarak bunu aynete çevirerek üreticilerimizin Ziraat Bankası’ndan aldığı karta tanımlanmasını sağladık. sadece mazot ve gübre alımında kullanılabiliyor onlar için daha pratik olur dedik kalan 70 ilde sadece mazot ve gübre bazında diyorum aynısı devam edecek Ancak 11 ilimiz için tüm ek ödemeler vatandaşlarımız bankaya gittiğinde ya da ATM’ye gittiğinde nakit olacak.Bu kapsamda deprem Bu toplam rakam, bölgede 425 bin 275 depremden etkilenen çiftçimiz için çok önemli, 3 milyar 414 milyon 727 bin 606 TL. Yani bu 11 il için yuvarlak rakamlarla 3.5 milyar liralık bir ödeme yaptık. Şanlıurfa’da ise 975 milyon 555 bin TL’si mazot ve gübre destekleri olmak üzere Şanlıurfalı çiftçi ve üreticilerimizin hesabına toplam 1 milyar 68 milyon TL aktarıldı.”
Depremzedelerin ihtiyaçları 3 ay süreyle TMO tarafından karşılanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen ortak çalışmaların tamamlandığını kaydeden Bakan Kirişçi, şunları söyledi:
“Depremden etkilenen vatandaşlarımızın ilköğretim düzeyinde 3 ay süreyle ihtiyaç duyacakları un, pirinç, mercimek, ayçiçek yağı, fındık, kuru üzüm gibi gıda maddeleri ilgili kurumlar aracılığıyla TMO tarafından karşılanacak. stok ve bu noktada tüm ihtiyaçları karşılayabilecek kapasitededir.Çiftçilerimize bu temel çalışmadan dolayı bir kez daha bol kazançlar dilerken, tarımsal faaliyetlerden kopmamaları ve yüce görevlerini yerine getirmeleri için her zaman yanlarında olduk. bu ülkenin temel gerçeğinin ve geleceğinin tarımda olduğunu tüm dünyanın bir kez daha gördüğü böyle bir dönemde, görevlerini eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yerine getirmekte, gelecekte de olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.”
Bakan Kirişci, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ve AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinde bulunan yurtlarda kalan depremzedeleri ziyaret ederek birlikte yemek yedi.